Vertrouwen opbouwen door speelse interactie

Ontdek de kracht van de handpop voor sterke relaties met kinderen. Met een pop in de buurt durven kinderen meer en zie je kanten van hen die zonder pop niet of nauwelijks getoond worden


De handpop is een prachtig stuk gereedschap voor jou als hulpverlener en mag eigenlijk niet in je gereedschapskist ontbreken. De pop biedt mogelijkheden en kansen die andere hulpmiddelen niet of veel minder hebben. Hij maakt makkelijk contact en nodigt kinderen uit om mee te doen, zich te laten horen en op een veilige manier nieuwe vaardigheden te oefenen. Met een pop in de buurt durven kinderen meer en zie je kanten van hen die zonder pop niet of nauwelijks getoond worden.


Kinderen zien een pop als een vriendje en als het je lukt om alles wat je in de pop stopt als echt en oprecht vriendje over te laten komen, dan heb je, met de handpop, een hulpmiddel in handen waarmee je waardevolle informatie over een kind kunt verzamelen. De pop gaat je dan helpen om inzicht te krijgen in wat er in het kind leeft, hoe het kind situaties ervaart, waar het moeite mee heeft, hoe het kind denkt en wat het kind (niet) nodig heeft. Daarnaast daagt de pop het kind uit om zich te uiten, grenzen te verleggen en nieuwe vaardigheden te oefenen. Een WIN-WIN situatie dus!

Enkele voordelen van de handpop voor jou en het kind:

Vertrouwen en veiligheid:

Een handpop creëert een veilige en vertrouwde omgeving waarin kinderen zich vrij voelen om zich te uiten en zichzelf te zijn. Ze kunnen hun gedachten, gevoelens en zorgen delen met de handpop, wetende dat ze worden gehoord en begrepen.

Verbeterde communicatie:

De pop maakt het delen van informatie makkelijker. Ze voelen zich comfortabeler om met de handpop te praten en openhartig te zijn. Dit opent de deur voor diepere gesprekken en een beter begrip van de gedachten en emoties van het kind.

Uiten van gevoelens en emoties:

Kinderen kunnen via de handpop emoties uiten die ze mogelijk moeilijk vinden om rechtstreeks te uiten. De handpop fungeert als een 'tussenpersoon' waarmee kinderen hun emoties kunnen verkennen en verwerken op een speelse en veilige manier.

Empathie en sociale vaardigheden:

Door interactie met de handpop leren kinderen empathie en sociale vaardigheden. Ze leren vanuit het perspectief van de ander te kijken en, begrip en medeleven te tonen. Dit helpt hen om relaties op te bouwen, conflicten op te lossen.

De uitwerking die de pop op een kind kan hebben, kan heel groot zijn. Kinderen die nauwelijks iets durfden te zeggen, laten zich door de pop bevragen; kinderen die weinig emotie en betrokkenheid toonden, laten via de pop zien wat er in hen leeft; kinderen die geen initiatieven durfden te nemen, gaan samen met de pop op verkenning uit. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de pop tot leven roepen op een manier waarop kinderen zich veilig, gezien en gehoord voelen door de pop.


Heb je een pop en weet je niet zo goed waar je moet beginnen om daar een prachtig hulpmiddel van te maken, of pakt het niet uit zoals je hoopt? Laat me je dan helpen. Ik zet je snel op het juiste spoor, geef je gerichte oefeningen, tips en aanwijzingen waarmee jouw pop voor je gaat werken en jij de kinderen kunt helpen zoals je dat het liefst doet.

Start vandaag nog

Wil je meer weten over deze unieke aanpak?

Ik schreef er dit boek over

Een Speels Lidmaatschap

De Puppet Power Playschool is er voor hen die een pop hebben maar er niet mee doen wat ze zouden willen. Voor hen die drempels ervaren, die zich onzeker voelen, die het héél goed willen doen, die te maken hebben met kinderen die niet volgens het boekje reageren, die collega's hebben die het allemaal maar niks vinden of gewoon de tijd niet vinden om iets met 'die' pop te gaan doen.


Al dit soort dingen los ik met je op in de Puppet Power Playschool. Het is geen cursus maar een plek waar je meer ontspannen wordt met jouw pop en ontdekt op welke manier je er ook mee om kan gaan. Je kunt wekelijks aansluiten in mijn meeting als je dat wilt of gebruik maken van de replay en daarvan leren. Het is aan jou.

Een 8 weeks coachingsprogramma

Een individueel programma voor professionals die speels en laagdrempelig contact willen maken met kinderen die moeilijk contact maken en niet durven te vertrouwen. In dit programma maak je van jouw pop een handpop-hulptroep die de drempel voor kinderen gaat verlagen en hen uit gaat nodigen om iets meer van zichzelf te laten zien.


We maken een plan, brengen jouw pop geloofwaardig tot leven, geven hem een karakter waar het kind zich in herkent en/of nieuwsgierig naar is, gaan op zoek naar speels contact en bepalen op welke manier jouw pop de onderwerpen aan gaat kaarten die voor jou belangrijk zijn.


De relatie met het kind is steeds het uitgangspunt, het doel is om te komen tot een andere band met het kind waardoor je informatie van het kind krijgt die je als jezelf niet krijgt.

Een korte, effectieve, online cursus

Wil jij meer contact maken met kinderen, volwassenen of ouderen en wil je daar een handpop bij gebruiken, maar vind je het lastig om te beginnen? Dan is de cursus Een Vliegende Start met jouw Handpop perfect voor jou. In deze cursus leer de belangrijkste basistechnieken, speel met aandacht en betrokkenheid en voel je je een stuk zekerder met jouw pop.


Deze cursus is niet zomaar een poppenspel cursus, maar is speciaal ontworpen om je over de eerste drempel heen te helpen. Met een 10 stappenplan leer je jouw pop gericht en gecontroleerd tot leven te wekken, waarbij je steeds denkt vanuit contact maken met jouw doelgroep. Het programma bestaat tien praktische en gerichte opdrachten die je online kunt volgen op momenten die jou uitkomen.

Van lastig gedrag naar groeikans

Tijdens deze masterclass ontdek je hoe je jouw handpop kunt laten reageren op situaties waarin kinderen constant de aandacht van de pop opeisen, door het gesprek of de activiteit met de pop heen blijven roepen, ruzie maken om de pop, of ander gedrag vertonen dat de geplande activiteit verstoort.


Je ziet hoe mijn pop deze uitdagende situaties op een speelse en doeltreffende manier oplost, waardoor niet alleen de situatie beheersbaar wordt, maar kinderen ook waardevolle tools en handvatten krijgen die ze zelf kunnen gebruiken. Hij is speciaal gemaakt voor hen die met kinderen werken in groepsverband.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang nieuws, aanbiedingen en de laatste blogs automatisch in jouw mailbox

Aangemaakt door © systeme.io

Powered by